Gabriel Dutu, directorul artistic al Teatrului “Bacovia”, protagonist in telenovela “Narcisa salbatica”

38
29.110 citiri

Dupa mai multe colaborari pentru emisiuni de televiziune sau pentru roluri in filme sau in seriale, Gabriel Dutu, director artistic al Teatrului Municipal “Bacovia” din Bacau, continua relatia cu lumea ecranului, intr-o productie care ii ofera o si mai mare vizibilitate.

Actorul bacauan este acum interpret al rolului principal masculin, Tudor, din telenovela “Narcisa salbatica”, difuzata de Antena 1.

In interviul care urmeaza, Gabriel Dutu vorbeste despre acest rol si despre implicatiile pe care acceptarea de a juca intr-un serial de televiziune le-a avut asupra viitorului sau profesional.

In paralel cu fimarile pentru telenovela Antenei 1, colaboreaza cu Teatrul “Metropolis” din Bucuresti, in spectacolul “Baba care asculta ABBA”, de Catherine Aigner. Actorul bacauan nu mai poate fi vazut insa in aceasta stagiune in niciun spectacol al Teatrului “Bacovia”.

Fara Filtru: Sa fiti protagonist intr-un proiect cu vizibilitate nationala este, dintr-un anumit punct de vedere, o realizare profesionala rivnita de multi colegi de breasla. Cit de dificil a fost sa patrundeti in aceasta lume?

Gabriel Dutu: In conditiile in care fac aceasta meserie de aproximativ 18 ani si am inceput sa filmez mai mult in ultimi patru ani, partea dificila a fost asteptarea de 14 ani in care nu am abandonat cursa si am continuat “antrenamentul” in teatru. Foarte dificil!

Fara Filtru: Ce a trebuit sa faceti sa ajungeti in distributia acestui serial?

Gabriel Dutu
: Ce am facut in ultimi 18 ani, sa dau multe probe la multe case de film pentru multe filme.


Fara Filtru: De ce ati acceptat sa jucati intr-o telenovela? Pentru vizibilitate, pentru bani, pentru experienta profesionala?

Gabriel Dutu: De ce sa nu accept?!?!?! In acest moment televiziunea este cel mai bun instrument care iti poate creea vizibilitate, cu un contract, pe termen mediu sa zicem, platit incomparabil mai bine din punct de vedere financiar, fata de teatru, si bineinteles o noua experienta.

Fara Filtru: Ce valoare financiara are contractul dumneavoastra pentru acest rol?

Gabriel Dutu: Glumiti probabil…

Fara Filtru: Din punctul dumneavostra de vedere, statutul de director al unei institutii de cultura este compatibil cu acela de protagonist intr-o telenovela? De ce? Veti mai juca si in alte telenovele daca veti mai avea ocazia?


Gabriel Dutu
: Pai cum sa va spun, daca statutul meu de actor este compatibil cu cel de director al unei institutii de cultura, nu vad de ce statutul de “protagonist de telenovela” nu ar fi compatibil cu aceeasi functie. Bineinteles ca voi mai juca, atit timp cit imi convine scenariul, propunerea regizorala si valoarea contractului.

Fara Filtru: Ramineti in continuare directorul artistic al Teatrului “Bacovia”? Veti avea timp pentru derularea proiectului “Narcisa salbatica” si pentru conducerea unui teatru aflat, cel putin financiar, intr-o perioada delicata, cu, de exemplu, un singur proiect concret de premiera pentru stagiunea 2010 – 2011?

Gabriel Dutu: Din cite stiam sint inca director artistic al sectiei Drama a Teatrului Municipal “Bacovia”. Dumneavoastra stiti altceva? 🙂 Nu eu conduc Teatrul Municipal “Bacovia”, ci managerul general Adrian Gazdaru. Perioada este delicata de cind am fost numit director artistic, deci este o normalitate, de un singur proiect aveti dumneavoastra cunostiinta, managerul general are inca cinci proiecte artistice propuse, dar hotarirea de a le da curs ii apartine si sint in functie de calcule economice, care sint cu desavirsire in grija sa.

Fara Filtru: Ati obisnuit publicul de teatru sau film cu roluri de “bad guy”. Cum de ati acceptat un rol pozitiv de aceasta data?

Gabriel Dutu: Pai in primavara am jucat un rol de bad guy in filmul “Ceva bun de la viata”, in regia lui Dan Pita, mai apoi in vara am facut un rol de comedie in filmul “Nasa”, in regia lui Virgil Nicolaiescu, iar acum “Tudor Preda”, un good guy. Ca orice actor incerc sa schimb intotdeauna paleta.

Fara Filtru: Va simtiti confortabil ca actor in acest rol? Credeti ca vi se potriveste?


Gabriel Dutu
: Un mare actor al acestei tari a spus odata ca “Actoria nu e un jacuzzi sa te simti tu, actor, bine in ea”. Telespectatorul trebuie sa se simta confortabil, nu eu. Nu stiu daca mi se potriveste, nu eu hotarasc, ci momentan producatorii, care banuiesc ca de aceea m-au ales, si mai tirziu, cum este si normal, telespectatorii.

Fara Filtru: Care a fost cel mai dificil moment la filmari?

Gabriel Dutu
: Fiecare zi, e ca si cum ai avea o premiera pe zi, ai de tinut un personaj cu tine intre 12 si 16 ore pe zi, si in fiecare dimineata ai de invatat intre 15 si 35 de pagini de text.

Fara Filtru: Cind au inceput filmarile la serial si cind se vor finaliza? Cite episoade va avea?

Gabriel Dutu: Au inceput cindva prin vara si se vor termina cindva prin toamna. Nu stiu, totul depinde doar de audienta, a se citi “rating”.

Fara Filtru: Va ginditi sa parasiti Bacaul sau veti ramine la teatrul de aici? De ce ati pleca?

Gabriel Dutu: Nu stiu, depinde de ce se intimpla… Momentan, premiul pe care mi-l ofera primaria pentru aceasta vizibilitate de care profita si Teatrul “Bacovia”, vezi articole din ziare “Tudor Preda este Gabriel Dutu, director artistic al Teatrului «Bacovia» din Bacau”, este suspendarea salariului meu pe toata perioada filmarilor, cu toate ca atunci cind eram director si actor nu luam vreun plus la salariu.

Sint obisnuit deja, acum doi ani premiul pentru singura nominalizare la UNITER a Teatrului “Bacovia”, pe care am adus-o, a fost o trecere sub tacere. Banuiesc ca era si aceea o rusine ce trebuia bagata sub pres. Repet, depinde de ce se intimpla. Momentan am oferte de la teatre din Bucuresti si din vecinatatea aceluiasi oras. Inca ma gindesc.


Fara Filtru: Ce asemanari exista intre Gabriel Dutu si personajul Tudor pe care il interpretati?

Gabriel Dutu: Nici una sau toate, cum doriti. “Tudor Preda” este un personaj, nu este Gabriel Dutu. “Tudor Preda” este o creatie a unui actor. Teoria mea este ca noi, ca oameni, continem tot, si bune si rele, iar noi, ca actori, nu facem decit sa scoatem la suprafata, cu mai mult sau mai putin talent, cu mai multa sau mai putina inspiratie, cu mai mult sau mai putin profesionalism, ce tine de personaj.


Fara Filtru: Care este principala dumneavoastra ambitie/speranta legata de acest rol din “Narcisa salbatica”?

Gabriel Dutu: Aceeasi ambitie si speranta pe care am avut-o fata de toate rolurile pe care le-am creat in teatru sau film: sa fie foarte bun.

Fara Filtru: Sinteti ruda cu Nicole Dutu, interpreta Elizei, din serial, sau este o coincidenta de nume?

Gabriel Dutu: Este intrebarea care mi se pune cel mai des de cind a inceput serialul. Nicole Dutu este fiica mea…de 10 luni implinite in acest moment: Sara Nicole Dutu. Lasind gluma la o parte, legatura dintre mine, Gabriel Dutu, si colega mea Nicole Dutu este cam aceeasi ca dintre fiul meu Orlando Dutu si Orlando Bloom, interpretul personajului Legolas Greenleaf, din “Fratia Inelelor”.

Fara Filtru: Sexul si nuditatea sint in opinia dv ingrediente indispensabile pentru succesul unei productii de televiziune? “Narcisa Salbatica” a debutat din acest punct de vedere “in forta”.

Gabriel Dutu: In opinia mea conteaza scenariul, regia si actorii. Cum a debutat “Narcisa Salbatica” nu este deloc problema mea, nu ma intreaba nimeni daca imi place sau nu regia sau scenariul sau ce mareste ratingul. In acelasi timp nici nu sint atit de ipocrit si bolnav de false pudori incit in momentul in care mi se cere sa joc o secventa dezbracat, atita timp cit exista o motivatie regizorala puternica, sa refuz acest lucru. Nu fac filme pentru adulti, ci un serial de televiziune si, sincer, cred ca in acest moment nu prea exista productie de televiziune sau pelicula fara acest ingredient care, sa fiu si mai sincer, e foarte greu de jucat.

Facultatea de teatru si film te obisnuieste din primul an cu nuditatea, sintem la fel, nu avem de ce sa ne rusinam si uneori corpul nostru dezgolit de haine este o metafora cautata. Va aduc aminte de plecarea catre celalalt tarim asa cum ne-am nascut, din finalul spectacolului “Requiem”, al Teatrului “Bacovia”, final atit de denaturat si hulit de multi oameni cu minte putina.

Fara Filtru: Credeti si ca prezenta dv in acest serial ar putea aduce mai mult public la spectacolele bacauane in care jucati?

Gabriel Dutu: Cred ca, indiferent de cit de mult va place sau nu, am deja publicul meu la Bacau si acest lucru e destul de usor de controlat, in functie de intrebarea care se pune la casa de bilete “Gabriel Dutu joaca in seara asta?, acest lucru neinsemnind decit ca sint una dintre optiunile spectatorului, nimic altceva.

Revenind la intrebare, da, cu siguranta ca voi aduce mai mult public si asta deja se probeaza cu spectacolul “Baba care asculta ABBA”, de la Teatrul “Metropolis”, din Bucuresti, unde joc in prezent. Dar este ceva normal. Televiziunea creeaza imagine tocmai pentra ca este accesibila tuturor. Daca aveti curiozitate, veti descoperi ca din acelasi motiv staruri din Hollywood au acceptat sa joace in seriale de televiziune, fara a se intelege ca fac vreo comparatie.

Intrebarea mai interesanta era daca directiunea Teatrului Municipal “Bacovia”, impreuna cu Primaria vor sti sa foloseasca acest capital de imagine. Eu unul ma indoiesc teribil de acest lucru! Dar ma opresc aici, nu de alta dar nu vreau sa arunc cu piatra inainte de a se demonstra ca pacatul a fost infaptuit, mai ales ca o parte dintre cei pe care ii astept sint in conducerea orasului in acest moment. “In vremurile vechi razboinicii iscusiti incepeau prin a deveni de neinvins, apoi asteptau ca inamicul sa fie vulnerabil”, spunea Sun Tzu.

Fara Filtru: In ce spectacole veti putea fi vazut in Bacau in stagiunea 2010 – 2011, premiere sau reluari?

Gabriel Dutu: In niciunul momentan. Atita timp cit hotarirea managerului general, prin regulile impuse de Primarie, a fost aceea de a-mi suspenda salariul, cu toate ca politica repertoriala a fost propusa si eu am anuntat ca sint la dispozitia Teatrului de care apartin in fiecare simbata si duminica, nu voi mai juca la Bacau.
Daca in Bacau nu se vede acest capital de imagine, exista teatre in Bucuresti care il vad destul de clar. Asa cum cred ca fiecare om trebuie remunerat pentru ceea ce face cred ca am dreptul la acelasi tratament, indiferent de cit de boem sunt.

Gabriel Dutu a mai aparut in productii de televiziune precum “17 – o poveste despre destin”, in regia lui Theodor Halacu Nikon, “Invingatorii”, in regia lui Ovidiu Georgescu, in productia ZDF “Leonardo Da Vinci”, in regia lui Matthias Unterburg, “Nostradamus”, o productie Discovery Channel, in regia lui Pavel Cantu, sau in emisiuni precum “Povesti de viata”, difuzata de B1TV in perioada ianuarie – decembrie 2008. A filmat de asemenea numeroase spoturi publicitare.

38 COMENTARII

 1. […] Fără filtru i-a luat un interviu lui Gabriel Duțu, director artistic la Teatrul Bacovia, care joacă într-o telenovelă la Pro TV. Pai cum sa va spun, daca statutul meu de actor este compatibil cu cel de director al unei institutii de cultura, nu vad de ce statutul de “protagonist de telenovela” nu ar fi compatibil cu aceeasi functie. Bineinteles ca voi mai juca, atit timp cit imi convine scenariul, propunerea regizorala si valoarea contractului. Dă-le şi altora […]

 2. Farafiltru, felicitari pentru interviul substantial. Am o nedumerire, ati fi fost la fel de intransigenta si cu Gheorghe Dinica, de exemplu?

 3. niciun fel de comparatie, actorul bacauan, el insusi, pastreaza proportiile: „veti descoperi ca din acelasi motiv staruri din Hollywood au acceptat sa joace in seriale de televiziune, fara a se intelege ca fac vreo comparatie”.

  dar momentul abrupt: „Fara Filtru: Ce valoare financiara are contractul dumneavoastra pentru acest rol?

  Gabriel Dutu: Glumiti probabil…”
  a facut sa/mi imaginez ca intrbaarea ar fi putut sa/i fie pusa lui Dinica…

 4. asd, in raspunsul anterior Gabriel Dutu face urmatoarea declaratie „in acest moment televiziunea este cel mai bun instrument care iti poate creea vizibilitate, cu un contract, pe termen mediu sa zicem, platit incomparabil mai bine din punct de vedere financiar, fata de teatru”.

  Raspunsul dlui la intrebarea mea referitoare la valoarea contractului putea fi o explicatie, pt cei care isi pun astfel de intrebari, de ce un actor ajunge sa opteze sa joace in telenovele. Stiam ca nu va raspunde, dar ar fi putut sa raspunda, de exemplu, „de x ori salariul meu de actor pe o luna”. s.a.m.d.

  PS Nu stiu de ce, dar toate comentariile dv intra automat in „spam”. Numai ale dv. Noroc ca ma mai uit pe acolo din cind in cind.

 5. Foarte relevant articolul, l-am vazut pe scena teatrului Metropolis si imaginea care si-a creat-o in interviu este cat se poate de reala. Ar putea fi contactat?

 6. elevele de liceu m/au intrebat in ce piese joaca Gabriel Dutu, aici, la teatrul „Bacovia”, Le/am intrebat si eu nedumerit: care Gabriel Dutu, mi/au raspuns: cum care cel de la Antena 1, de la „Narcisa salbatica”.

 7. spunei sorei tale nicole dutu mult succes in film si la scris e foarte talentata la actorie mult succes si tie si nu uita domnule dutu daca vrei sa ma iei in film mult succes pa

 8. tutor sunt indragostita de tn si nu vreau sa te pierd te rog sa nu renunti la narcisa salbatica.te iubesc!

 9. nu fiti naive fetelor.ink nu am auzit ca dutu ar fi pedofil (…). daca nu ar fi fost director nici dracu nu ar fi stiut de el. e un infumurat,impertinent,ipocrit.(…) exact ca „divele” astea de doi lei.(…) se da culant si cuminte si corect?…ha !dutule nu te mai da…macho si „lovit”.ai uitat cit te-a salvat gazdaru,de cite ori?pe mine nu ma poti minti.ca stiu tot despre tine.stiu si ca vrei sa-i iei locul lui gazdaru,dar nu uita ca datorita lui esti ce esti.ai uitat?nu te cunostea nici dracu pina sa fii director.(…) sint colegi de-ai tai care stau in teatru si care au dosare ptr obtinerea unei locuite,iar tu…stai in teatru si iti inchiriezi locuinta?chiar esti nesimtit.(…).tu esti …VEDETA.(…) esti un profitor.doar atit.(…) .altii daca ar lipsi de la servici atit cit lipsesti tu,ar fi dati afara.tu…nuuuuuuuuu.ca esti vedeta.spui ca poti juca intetru?eu vreau sa te vad in bigamul.s-a mai jucat duminica.de ce nu ai venit sa joci? ai jucat doar la premiera si pe urma i-ai lasat pe colegii tai … care sint niste prosti pentru tine.nu uita ca marii artisti sint modesti.(uita-te in dictionar ce inseamna modest).ma lasi?esti prea fals.macar pe ultima suta de metri incearca sa ai bun simt.
  fara filtru tu chiar esti naiva?il compari pe asta cu Dinica?nu jigni imaginea unui mare actor care va ramine in istoria teatrului si cinematografiei romanesti,cu acest neica nimeni.e vedeta de tinichea. (…).intrebati actorii teatrului cum a obtinut nominalizarea la uniter.cine a fost in juriu(victor scoradet,care a fost angajat ca secretar literar la teatru),cine a facut regia la teatrul metropolis(teodora herghelegiu,sotia lui scoradet)…chiar ne crede prosti?aloooooo.dutule exista net.ai uitat?te sarut(sarutul lui iuda) si te „iubesc” dutule = falsule = ipocritule.

 10. eu nu stiu cum sa ma adresez (domnu tudor,domnu dutu sau domnu gabriel) eu am 12 ani si sunt din galati.imi doresc sa vad cum este pe un platou de filmare,nu am avut ocazia sa vad pana acum dar poate mi-se va indeplini dorinta ,daca aveti timp puteti sa ma contactati la adresa de mass star_didi2001@yahoo.com
  PS:as fi foarte bucuroasa sa intalnesc toti actori din narcisa salbatica

 11. @ mika_love, v-am editat comentariul acolo unde continea afirmatii calomnioase, referiri la viata privata a persoanei Gabriel Dutu sau alte afirmatii irelevante pentru subiectul articolului.

  Nu il compar pe GD cu Gheorghe Dinica, regretatul actor fusese adus in discutie de asd intr-un comentariu, la care am raspuns.

  Va rog ca pe viitor daca veti mai comenta pe acest blog sa folositi un limbaj decent si sa oferiti argumente la acuzatiile aduse. Va avertizez (nu e o amenintare, este doar o avertizare in folosul dv) ca pentru comentariile dv puteti fi actionata in instanta chiar daca semnati sub anonimat. Aveti un IP detectabil.

  Si nu va obositi sa-mi cereti socoteala pentru ca v-am editat comentariul. Acestea sint regulile pe Fara Filtru.

 12. intervin un pic .sper ca nu va suparati.pentru aceasta colega din teatru „mika love”.
  Ca director al teatrului tin sa va aduc la cunostinta ca Domnul Dutu era cunoscut inainte de a veni in teatrul bacovia. nu poti afirma ca directiunea l-a lansat.
  de cind am venit amindoi la conducerea teatrului am discutat cu colegii actori despre aceasta libertate de miscare daca sunt solicitati la reclame sau filme sau in alte teatre.acum fiecare cum s-a descurcat,dar nu trebuie sa fiti invidiosi pe el sau pe mine.toti actorii care au ceva de spus pe scena au fost solicitati.si aici nu ma refer doar la actorii din bacau ci in general.
  asta a fost singura afirmatie care mi s-a parut interesanta si sper ca am lamurit acest aspect. restul….sint aberatii si rautati care nu merita interesul nimanui.
  ar trebui sa fim mindri de Dutu si ca teatru si ca municipiu si ca judet ca joaca in aceasta telenovela,dar asa este poporul roman „daca unul ridica capul se gasesc 1000 care sa-l omoare”. Invidia bat-o vina.
  cu respect ,pentru ceilalti participanti la discutii,
  adrian gazdaru

 13. mda stiti imi place mult de Gabrile Dutu mai ales ca isi joaca bine rolul si e un om destept am citi mai multe despre el si na

 14. Cat cinism si marlanie din partea unora!!!!Mi-e sila de tot ce se intampla,la ora actuala,in teatrul bacauan.

 15. Felicitari! astept cu nerabdare in fiecare seara sa vina ora 22…superb serial.Tudor ti se potriveste de minune acest rol

 16. sal ma numesc parlea florica si sunr din halau,jud.iasi.bai tudor stiai k esti foarte super? deoarece te admir in orice clipa al telenovelei narcisa salbatica.am 34 ani si am adus pe lume 2 copii frumosi si sanatosi,incat si ei te privesc seara de seara telenovela narcisa salbatica.0232712351.

 17. Of cata invidie pe mika_love aceea .. personal am avut onoarea sa-l cunosc in realitate pe Gabi si pot sa zic ca este super de gasca , de treaba glumeste si este super inteligent … plus ca joaca foarte bine … sincer am numai cuvinte de lauda la adresa lui

 18. foarte frumos interviul…am vazut ca multi il criticati pe gabi…de ce?voi puteti fi mai buni ca el?cand oti fi actori atunci sa criticati pe altii…
  Gabi este un actor foarte bun,si nu cred ca el v-ar critica daca voi ati juca intr-un film sau intr-o piesa de teatru!
  Foarte frumos si foarte interesant interviul…felicitari Gabi!

 19. Ma bag si eu in vorba. Gabi e un actor de mare clasa. Iar voi, pitzipoancelor, gagici de Dorobantzi, invatati mai intai o limba straina: „gramatica limbii romane”! 🙂 Invatati sa scrieti corect romaneste, invatati sa vorbiti corect romaneste, abia dupa asta sa aveti pretentii sa jucati intr-o piesa/telenovela
  Parerea mea 🙂

 20. Buna eji suuuuuuper tare as dori foarte mlt sa tinem legatura joci oarte biina in narcisa salbatica si iti sta bine ca avocat domnul tudor preda e chiar tare numa ca ma enerva cateodata cristian pardon andrei praditz in rest ii ok dar tu ai fost cam dur cu narcisa nu trebuia sa o scoti afar cand ai aflat ca te-a inselat cu leonardo kalsaga in rest k

LĂSAȚI UN MESAJ